| Contact | Home | NL | FR
 

Janvier 2012 - Italian Food - Bien manger  l'italienne !

   
       
 

Een glas Pinot Luxemburg en een dampende pot mosselen... een hemels duo!

Mosselen laten niemand onberoerd. Getuige daarvan is de jaarlijkse belangstelling van liefhebbers en media bij het begin van het nieuwe seizoen. Mosselen zijn dan ook bijzonder veelzijdig en komen ook buiten de klassieke zwarte pot in tal van bereidingen uitstekend tot hun recht.

Meer zelfs: een heerlijke portie mosselen met friet is zowat hét favoriete diner van de gemiddelde Belg. Het gerecht kent ook een grote internationale bekendheid, al worden er nergens in Europa meer mosselen gegeten dan in België. Marcel Broodthaers verhief dit nationale gerecht in 1966 zelfs tot kunst met zijn werk Grande Casserole de Moules. Wanneer we deze 'grande casserole' bovendien combineren met een fris glaasje witte wijn, raken we helemaal in extase!

Dit jaar is een echt topjaar voor mosselen. De sector is zelf verrast door de kwaliteit, de smaak en het vleesgewicht bij het begin van het mosselseizoen, dat loopt van juli tot april. Het is dus een hardnekkig misverstand dat mosselen enkel gegeten kunnen worden in de maanden met een 'r', al moeten de liefhebbers van half april tot half juli hun toevlucht zoeken tot mosselen uit Ierland en Denemarken.

Geef toe: wanneer u denkt aan een zonnig terras, een zwarte pot puur genot en een heerlijk flesje Pinot, komt het water u onmiddellijk in de mond. De Pinot Luxembourg bijvoorbeeld, wordt verkocht in elegante slanke flessen met een sober etiket, maar een uitgesproken smaak. De Pinot is een toegankelijke, aangename, gulle en frisse wijn. Een complexloos product, net zoals een dampende pot mosselen dat hoort te zijn.

Deze wijn heeft een strogele kleur met een gouden gloed. De gulle, expressieve neus roept herinneringen op aan rijpe gele vruchten, toetsen van tropisch fruit en citrus. Een ervaring die zich doorzet in de mond, dankzij een genereus en evenwichtig pallet waarin rijp fruit en verfijnde zuren elkaar in evenwicht houden. Een mooie afdronk maakt het plaatje compleet. Een combinatie die bij liefhebbers van mosselen absoluut in de smaak valt!

De Pinot Luxembourg is een assemblage van drie druivensoorten: Auxerrois, Pinot Blanc en Pinot Gris. De kracht van die assemblage schuilt in het feit dat 1 + 1 + 1 geen 3, maar 4 is: naast de kenmerken van elk druivenras, is er ook de complexe harmonie van de aroma's en smaken. Ronduit ideaal om te schenken bij mosselen!

Zie de lijst van de geselecteerde restaurants in uw provincie

Restaurants en Belgique
 

Klik op de banner om deel te nemen aan de wedstrijd!
Maak kans op 48 flessen Pinot Luxembourg!

Restaurant van de maand: Le Zinneke

Restaurant Le Zinneke is sinds 1956 een echt begrip in Brussel. Sinds twee jaar werd de zaak overgenomen door Erik Hemelsoet, die het werk van zijn voorganger met verve verderzet. Het charmante art-décorestaurant is lid van de Slow Food-beweging en het merendeel van de gebruikte producten zijn van biologische oorsprong. De sfeer is er hartelijk en familiaal. Geen verassing dat het restaurant bezocht wordt door een trouwe schare vaste klanten, van heinde en verre. De specialiteit van het huis? Mosselen! Op de kaart staan liefst 69 verschillende mosselbereidingen. De laatste variant op de kaart- een erotische bereiding - staat zelfs garant voor een stimulerende avond!

U bent in Brussel een referentie op het vlak van mosselen.

Wij hebben inderdaad een grote bekendheid uitgebouwd op het vlak van mosselen. Al zijn mosselen niet onze enige specialiteit. Maar als mensen hier in Brussel denken aan lekker bereide mosselen, komen ze al gauw bij ons terecht. Het kader van Le Zinneke is helemaal anders dan van een typische, steriele brasserie. Wij zijn een heel klein restaurant, met slechts 36 zitplaatsen en een gezellige bistro-interieur. De inrichting van het restaurant is is veel typischer en het onthaal is warmer dan in andere restaurants. Er heerst bij ons een echte familale ambiance waarbij de helft van onze klanten elkaar kent. Wij proberen onze klanten, ook toeristen, zo hartelijk mogelijk te ontvangen. Dat is voor ons een heel belangrijk punt.

Mensen komen toch niet enkel voor het interieur en de goede bediening?

Uiteraard werken wij met mosselen van topkwaliteit. Hier krijg je ook steeds een grote pot met 1,1 kg mosselen en verse frieten. Bovendien is 75‰ van onze ingrediënten die we gebruiken, ook het vlees, van biologische oorsprong. Konijn - toch een typisch Belgisch product - bieden we bijvoorbeeld niet aan omdat we het niet biologisch kunnen aanbieden. Bijna alle konijn wordt diepgevroren geïmporteerd uit landen zoals Rusland of Polen.

Even terug naar de mosselen: welke van de 69 verschillende bereidingen is de populairste?

De bereiding op basis van echte Gueuze Lambic. Zelfs van de jus in de mosselpot blijft naderhand niets meer over! De variant die aan tafel het meeste gegniffel veroorzaakt, is ongetwijfeld de 69e en erotische mosselvariant op de kaart. Die is op basis van curry, gember, witte wijn en room. Bijzonder stimulerend! Ook de mosselen 'Belle Mère' zijn populair. Dat wordt niet toevallig bereid met het biologische, Buggenhoutse biertje 'La Malheur'.

De kaart wordt ook regelmatig veranderd.

Regelmatig updaten we de kaart door de iets minder verkopende bereidingen te vervangen door nieuwe. Zo bieden we sinds enkele maanden ook mosselen met foie gras en zwarte truffel aan, speciaal gecreëerd voor Sint-Valentijn. Michel, de vorige eigenaar, is destijds begonnen met een achttal varianten. Dat werden er al snel 20. Toen onze kok besloot dat hij per se een 69e, erotisch getinte mosselvariant op de kaart wou, hebben we er dus nog een heleboel bijgecreeëerd. Het is een beetje een grap geworden. De bereidingen veranderen in functie van het humeur van ons team en de chef.

Hartelijk bedankt aan Erik Hemelsoet voor dit interview aan Resto.be