Abonneren op de nieuwsbrief | Contact | Home | NL | FR
 

Janvier 2012 - Italian Food - Bien manger à l'italienne !

   
       
 

Het wildseizoen is elk jaar een waar feest voor de echte fijnproevers!

Vanaf de late zomer tot eind december kunt u opnieuw smullen van overheerlijke wildspecialiteiten, bospaddestoelen, truffels, veenbessencompôte en morieltjes! Ideaal om tijdens de gure herfst- en winteravonden lekker te genieten aan de open haard, vergezeld door een heerlijk flesje rode wijn!

Wild is bovendien erg gezond. Het is een natuurlijk product, rijk aan ijzer en eiwitten en arm aan calorieën. Wild smaakt in vergelijking met vleessoorten als rund, kip of kalkoen helemaal anders. Het vlees van de meeste wildsoorten heeft ook een veel donkerder kleur dan u doorgaans gewend bent. Omdat wild veel bewegingsvrijheid heeft is het vlees immers goed doorbloed. Dat zorgt niet alleen voor de donkere kleur, maar ook voor de edele en natuurlijke smaak. Bakken, grillen, braden, roosteren, stoven of stomen,... wild is bovendien geschikt voor alle bereidingswijzen!

U houdt van wild, maar u heeft geen zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Wij bieden u graag een overzicht van de beste culinaire adresjes voor een niet te versmaden en dagvers wildmenu. Zeg nu zelf, wat is heerlijker dan een stukje patrijs, fazant, ree of edelhert? Maak snel kennis met de heerlijke smaken die het bos te bieden heeft!

Zie de lijst van de geselecteerde restaurants in uw provincie

Restaurants en Belgique
 

Ambassadeur: "Den Baigneur" in Duinbergen

Xavier en Hilde Germonprez stonden ruim een kwarteeuw aan het roer van Den Baigneur. Zoon Marc nam de fakkel over nadat hij eerst stage liep bij gerennommeerde restaurants als 'Seagrill' in Brussel en 'Bruno' in Ganshoren. Ondertussen is hij ook een bekend tv-gezicht bij Vitaya en VTM. Het decor van Den Baigneur kreeg onlangs een zachte restyling. Ook de kaart kreeg een ietwat speelser karakter, zonder de klassieke waarden te verloochenen. Voor het overige blijft dit gezellige huiskamerrestaurant opmerkelijk kleinschalig, met een ongedwongen sfeer. Chef-kok Marc presenteert een creatieve seizoenkeuken waarin vis en gevogelte een hoofdrol spelen. Het 'Weekmenu' (Eur 65, met wijnen Eur 85) en het 'Menu Den Baigneur' (korte of lange versie) zijn daar alvast smakelijke pretendenten van. Af en toe springt hiervoor zelfs iemand van het Koninklijk Paleis binnen.

Uitgebreid wildmenu aan 65€

Wie het paswoord 'Resto.be' vermeldt krijgt GRATIS twee glazen wijn aangeboden!
Actie niet geldig op zaterdagavond

Amuses bouches

Gebakken beuling met whisky en wortelcrème
Gegratineerde Zeeuwse oester met champagne
Ravioli van grijze garnalen 'armoricaine'

Voorgerecht

* * *

Riki Lee's crazy salad
Carpaccio van hert, gebakken eendenlever,
langoustinestaartje en salade van appel, mango, koriander en rode ui.

Hoofdgerecht

* * *

Poule faisanne
In druivenboter gebakken fazanthen, pompoencrème, gekarameliseerd
witloof en Fine Champagnesaus.

Dessert

* * *

Fresh green, soothing white
Koude kiwisoep met basilicum en munt, yoghurtijs en kroepoek van rozenwater.

 

Chef van de maand: Marc Germonprez van restaurant "Den Baigneur"

Het stond in de sterren geschreven dat Marc Germonprez ooit het succesvolle huiskamerrestaurant 'Den Baigneur' zou overnemen van zijn ouders Hilde en Xavier. Van hen leerde hij de eerste knepen van het van het vak en later liep hij stage bij enkele gerenommeerde toprestaurants. Resto.be sprak met deze Belgische topchef!

Gastronomie zit duidelijk in de familie?

"Mijn grootvader ging tijdens de oorlog in een restaurant werken om nadien de restjes te kunnen meenemen naar huis. Hij klom er op van de afwas naar de leiding van de keuken. Zijn carrière ging ook daarna in stijgende lijn en als chef van restaurant De Goedendag in Lissewege behaalde hij zelfs een Michelinster. Daarnaast verzorgde hij ook grote banketten." "Mijn grootvader gaf zijn culinaire passie door aan mijn ouders. Mijn vader opende eerst een restaurant in Westkapelle, maar werd later onteigend. Nadien deed hij even een stranduitbating – vandaar de naam Den Baigneur – maar bouwde dan ons privé-huis in Duinbergen om tot een gezellig huiskamerrestaurant. In eerste instantie voor vrienden en kennissen, mar stapsgewijs hebben ze er een echt restaurant van kunnen maken."

Ook u kreeg de gastronomie met de paplepel ingegeven?

"Ik had op jonge leeftijd al een grote passie voor koken. Ik ben geboren in het restaurant en mijn ouders brachten me een klassieke basis bij. Ik ging uiteindelijk naar de hotelschool en deed stage bij enkele toprestaurants zoals Seagrill en Bruno. Het stond in de sterren geschreven dat ik vroeg of laat het restaurant zou overnemen."

Wat maakt uw restaurant uniek?

"Wij zijn een huiskamerrestaurant en hebben geen personeel. Ik werk samen met mijn moeder of mijn vrouw en alles is zeer persoonlijk. Ik ben ook geen flauw afkooksel van Sergio Herman of Peter Goossens. Als je tien borden ziet, haal je die van mij er zo uit. Ik probeer karakter in mijn gerechten te stoppen en een eigen stempel te drukken."

Kijkt u uit naar de jaarlijkse wildmaand?

"Heel erg, dankzij mijn klassieke basis. Wildfond maken, ik denk niet dat nog veel chefs weten hoe ze er moeten aan beginnen. Maar als je een traditionele basis hebt, vind je dat normaal. Ik ben er ook echt wel mee bezig, met de wildperiode. Ik koop mijn producten persoonlijk van de jagers zelf en heb ook contacten in Engeland, waar ik de beste fazanten vandaan haal."

Biedt Den Baigneur nog andere interessante promoties of formules aan?

"We hebben op dit moment een samenwerking met enkele hotels in Knokke. Hun gasten krijgen een soort pas, waarmee ze 5% korting krijgen op de rekening. Wij bieden menu's aan in 3 formules: drie gangen voor €65, vier gangen voor €80 en €110 voor het zevengangenmenu. Elke middag is er ook een lunch aan €45."

Bedankt voor dit interview!EXTRA: Chef van de maand Marc Germonprez verwent u deze maand ook met een gratis recept!
Riki Lee's Crazy Salad:

Ingrediënten voor 4 personen

Werkwijze