Abonneren op de nieuwsbrief | Contact | Home | NL | FR
 

Janvier 2012 - Italian Food - Bien manger à l'italienne !

   
 

Resto.be neemt u deze maand mee op een culinaire trektocht doorheen Latijns-Amerika en Spanje. Beide keukens zijn nauw met elkaar verwant, maar onderscheiden zich toch door het gebruik van enkele typische ingrediënten.

De Spaanse keuken is één van de belangrijkste grondleggers van het mediterraan dieet. Ze bestaat uit een aantal regionale keukens zoals de Catalaanse, Galicische of Baskische, die onderling sterk verschillen.
Typisch voor de Spaanse keuken is het gebruik van olijfolie en de overvloed aan gevarieerde, dagverse producten. Zeker in vergelijking met andere Europese landen hebben zij een grote voorkeur voor een verse productie van hoge kwaliteit. Zo worden er in Spanje bijna geen diepvriesproducten of voorverpakte groenten en fruit verkocht. De Spaanse gastronomie kent ook een indrukwekkend aantal verschillende kazen, noten, paddenstoelen en asperges.

Spanje is na Japan de  grootste vis- en zeevruchtenproducent en de op twee na grootste wijnproducent ter wereld. Maar wie Spanje zegt, zegt natuurlijk vooral tapas, tortilla, paella, chorizo en jamón serrano!
De Latijns-Amerikaanse keuken is historisch beïnvloed door de Spaanse en Portugese keuken, maar bevat nog veel oorspronkelijke elementen. In het Noorden van Zuid-Amerika worden deze aangevuld met Afrikaanse invloeden, dankzij de vroegere slavenhandel. De basisproducten in Zuid-Amerika zijn vis, vlees, maïs, rijst, granen, bonen en pompoen.

Zuid-Amerika een zeer divers gebied. Er zijn veel onderlinge verschillen tussen bijvoorbeeld de Paraguyaanse, Colombiaanse, Peruaanse of Braziliaanse keuken. Maar over het algemeen houden Zuid-Amerikanen van een lekker gekruide en vaak pikante maaltijd en delen ze een passie voor specerijen (guacamole, pico de gallo, chimichurri,...). Deze kruiden geven elk van de Latijns-Amerikaanse keukens een verschillend aroma en eigenheid.

Zie de lijst van de geselecteerde restaurants in uw provincie

Restaurants en Belgique
 

Chef van de maand: Hilde Stekelorum van restaurant 'Tapa Tapa' in Alveringem

Voor wie even wil ontsnappen aan de toeristische drukte van de kust is er het gezellige tapasrestaurant 'Tapa Tapa' in Alveringem. Chef Hilde en haar man Frank, samen de motor van het restaurant, halen alles uit de kast om u te verwennen met hun Spaansgetint culinair vakmanschap. U kunt er in een warme en ongedwongen sfeer kiezen uit een ruime selectie heerlijke tapas uit de wereldkeuken... of laat je verassen door een uitgebalanceerd tapamenu van de chef!

Hoelang baten jullie al een restaurant uit?

Hilde: Acht jaar geleden namen we café 'Het Patersvat' over, recht tegenover onze huidige locatie. Het was eerst de bedoeling om er een gezellige bistro van te maken. Toen al stonden er tapas op de kaart, maar daarnaast boden we ook pannenkoeken en broodjes aan. Omdat we merkten dat de mensen vooral langskwamen voor de tapas, hebben we onze focus verlegd en onze naam veranderd. Sindsdien serveren we enkel nog tapas, in twee services. Ons zelf ontworpen, uitnodigende interieur met warme kleuren maakt Tapa Tapa de ideale setting voor een heerlijk middagje of avondje Spaansgetint tafelen.

Vanwaar de liefde voor Spanje en tapas?

Ik heb een grote voorliefde voor de Spaanse manier van eten. In plaats van de klassieke opdeling groenten, aardappelen en vlees of vis vind ik het leuker om te gaan combineren uit het rijke aanbod aan tapas. Daarnaast studeerde ik voor vertaler -tolk en spreek ik een aardig mondje Spaans. We spitsen ons overigens niet volledig toe op Spanje maar brengen de Spaanse manier van tafelen over naar hier, met ingrediënten uit de wereldkeuken. Wereldkeuken in tapasformaat, dus.

Wat is het populairste gerecht op de kaart van Tapa Tapa?

De populairste tapa is sinds het prille begin de gevulde champignons. Met daarin een heerlijk mengsel van mascarpone en pikante chorizo. Ook de door ons samengestelde tapamenu's zijn heel populair. Daarin zitten ook steeds een aantal degustatietapas, bijvoorbeeld met typische zomerproducten of ingrediënten uit een bepaalde streek.

Ook de drankenkaart is overwegend Spaansgetint!

Onze wijnkaart is volledig Spaans, en we hebben natuurlijk enkele typische aperitieven in huis. Een resem sherry's bijvoorbeeld, of huisgemaakte sangria, cava of Marina Espumante. Als digestief kan je bijvoorbeeld kiezen voor een typische Licor 43 of een Carajillo, een Spaanse koffie met sherry brandy.

Krijgen jullie vaak Spanjaarden of Zuid-Amerikanen over de vloer?

Absoluut, heel wat Spaanstalige mensen zijn nieuwsgierig naar wat we hier brengen. Voor hen is het ook aangenaam dat we vlot in het Spaans kunnen communiceren. En zij bevestigen dat wat we hier doen vrij uniek is. Er is bovendien een leuke wisselwerking: dankzij deze mensen hebben we bijvoorbeeld enkele typische aperitieven en koffie's aan onze kaart toegevoegd. We kennen immers ook niet álles over Spanje!

Jullie organiseren ook regelmatig evenementen.

Absoluut. Twee jaar geleden hebben we deelgenomen aan de Week van de Smaak, toen Spanje het gastland was. Je kon toen een project indienen om een Spaanse chef in de keuken te winnen en dat hebben we ook gedaan: we kregen een bekende chef uit El Puerto de Santa María over de vloer. We namen hem mee op een tocht door de Westhoek en lieten hem producten uitkiezen waarmee hij een gerecht samenstelde. Daar heb ik dan een gerecht vanuit zíjn streek tegenover gesteld. Samen met ongeveer tweehonderd mensen hebben we er een gigantisch feest van gemaakt. Het filmpje kan je bekijken op onze website! Ook op feestdagen zoals Valentijn, moederdag of vaderdag bieden wij een speciaal menuutje aan. En tijdens de lokale kermis organiseren we steeds een concert. Een Flamencoconcert of een coverband, bijvoorbeeld. Dit jaar organiseren we voor het eerst een concert door de Alveringemnaren zelf. Mensen die normaal gezien niet zingen of muziek maken gaan nu wel op een podium staan. Met de nodige repetities vandien, natuurlijk! Je kan dus wel stellen dat we sociaal verankerd zijn in onze gemeente en het wordt ongetwijfeld opnieuw een spetterend feest!

Tot slot: jullie trofeeënkast is intussen al goed gevuld.

Dat klopt, in januari werden we tijdens de Horeca Awards door de vakjury verkozen als restaurant met de beste buitenlandse keuken in België. De concurrentie was nochtans niet mals. Daarnaast werden we door Unizo als één van de twaalf finalisten verkozen als 'Creatieve ondernemer van West-Vlaanderen'. Bovendien kregen we ook een kwaliteitslabel van Westtoer voor onze kwalitatieve en klantvriendelijke dienstverlening. Een deugddoend schouderklopje waardoor nóg meer mensen de weg naar ons restaurant vinden! Hartelijk bedankt voor dit interview aan Resto.be!

Wie ter plaatse het paswoord 'Resto.be' vermeldt krijgt als aperitief een gratis glaasje cava aangeboden!




Recept van de maand: EMPANADILLAS DE CHAMPIÑONES Y CHORIZO (Bladerdeegflapje met champignons en chorizo)

250 gr champignons, fijngehakt
100 gr sjalot, fijngehakt 1 teentje look, fijngehakt
150 gr chorizo, in fijne sneetjes versneden en fijngehakt
150 gr pimientos del piquillo (zoete rode paprika uit Navarra,
in bokaal, te vinden bij in de delicatessenzaak), fijngehakt
50 gr zwarte olijven, fijngehakt
peper en zout
5 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
2 eetlepels bieslook, fijngehakt
75 gr mozzarella, in hele kleine blokjes gesneden
75 gr gemalen gruyère
20 gr verkruimelde feta
olijfolie bladerdeeg (rond, uit de versafdeling van de supermarkt)
2 eieren, losgeklopt

  1. Verwarm een scheut olijfolie in een antikleefpan
  2. Voeg sjalot en look toe en bak glazig zonder te kleuren
  3. Voeg de fijngehakte champignons toe en stoof op hoog vuur tot het vocht is verdampt
  4. Voeg chorizo, pimientos en olijven toe en laat wat meestoven op lager vuur
  5. Haal de pan van het vuur, laat ietwat afkoelen en doe dan alle kruiden
    en kaas bij het mengsel; roer goed door en kruid met peper en een beetje zout
  6. Laat het mengsel volledig afkoelen
  7. Haal het bladerdeeg uit de verpakking; steek er ringen uit van +/- 10 cm diameter
  8. Leg een eetlepel vulling in het midden van de deegcirkel en plooi
    daarna dicht tot een half maantje; duw met een vork de randjes
    op elkaar en maak een paar inkepingen net boven de rand om te
    vermijden dat de koekjes openspringen tijdens het bakken
  9. Bestrijk elke empanadilla met losgeklopt ei en leg ze op een bakplaat
    (best op bakpapier of op een siliconematje)
  10. Bak de empanadillas in +/- 10 min goudbruin in de oven op 180°C
  11. Dien warm op
  12. Tip: je kan ze ongebakken enkele dagen bewaren in de koelkast of 1 maand in de diepvries