Abonneren op de nieuwsbrief | Contact | Home | NL | FR
 

Janvier 2012 - Italian Food - Bien manger à l'italienne !

 
       
 

Niets gaat boven dagverse zeevruchten of een lekker stukje vis van de vismarkt aan de kust! Gelukkig heeft België enkele grote vissershavens waar dagelijks verse vis en zeevruchten worden aangeleverd. Mosselen, tong, paling, kreeft, haring, oesters of garnalen zijn in ons land dan ook ontzettend populair.

De christelijke traditie van ‘vrijdag visdag’ is dan wel over haar hoogtepunt heen, maar gezondheidsexperts raden aan om een of twee keer per week vis te eten. Dat komt door de hoge voedingswaarden: vis bevat veel eiwitten en is magerder dan vlees- en melkproducten. Daarnaast leveren vis, schaal- en schelpdieren ook heel wat vitamines en mineralen en is het een ideale bron van omega-3-vetzuren. Je lichaamscellen hebben die vetzuren nodig, vooral voor de hersenen en de aders. Omdat je lichaam zelf geen omega-3-vetzuren kan aanmaken, moet je ze dus via voedsel binnenkrijgen.

Vis is dus lekker én gezond. Een Amerikaans onderzoek bij 13.000 mannen wees uit dat mannen die 2 tot 3 keer per week vis eten, langer leven dan mannen die dat niet doen. Grote viseters zoals de Japanners en de Eskimo’s zijn ook minder vatbaar voor hart- en vaatziekten. Vis eten is bovendien goed voor het milieu: de productie van vlees vergt immers veel energie en leidt tot een enorme uitstoot van koolstofdioxide.

Laat je deze maand eens verleiden door de heerlijke schatten van de Noordzee!

Zie de lijst van de geselecteerde restaurants in uw provincie

Restaurants en Belgique
 

Restaurant van de maand : Blaffetuurken


Na 30 jaar succesvol een gelijknamige zaak te hebben uitgebaat in Dendermonde, verhuisden kok Jean-Pierre De Leeuw en zaalmeester Jo Vandamme naar Oostende, meerbepaald naar de Visserskaai, waar ze u laten kennismaken met de lekkerste vis- en vleesgerechten. Zo zijn de polderaardappel met grijze garnalen en de verschillende lamsvleesbereidingen zeker en vast niet te versmaden. In dit eigentijdse en sfeervol ingerichte restaurant voelt u zich vast meteen thuis. Met zijn dertig zitplaatsen en klein terras aan de voorzijde, is het restaurant niet zo groot, maar vooral een rustige en gezellige plek, waar u helemaal onthaast bij een lekker wijntje en een voortreffelijke maaltijd.

De kaart wordt elke maand aangepast en tweewekelijks presenteert 't Blaffetuurken u ook een nieuw marktmenu, op basis van het seizoensaanbod. 's Middags kunt u hier tevens terecht voor een 3-gangen lunch aan 22€. Niet alleen klassieke, maar ook exclusieve en speciale gerechten en ingrediënten komen hier aan bod, zoals de Koninklijke Krabbenpoten. Voeg daar nog een uitstekende selectie betaalbare wijnen aan toe en u begrijpt meteen waarom 't Blaffetuurken zo'n succesformule is!